In 25 ianuarie 2011 a avut loc, in cadrul Parlamentului European de la Bruxelles, lansarea proiectului Federatiei Europene a Academiilor de Stiinte Medicale (FEAM) privind modificarea desfasurarii cercetarilor stiintifice medicale in tarile Uniunii Europene.
Documentul are la baza datele conform carora, introducerea actualei legislatii in 2004, a incetinit dezvoltarea cercetarii stiintifice medicale in Europa.
In tarile UE, in ultimii 2 ani, a existat o reducere cu aproximativ 20% a numarului de studii clinice si o reducere cu circa 35% a numarului de pacienti care au beneficiat de includerea in aceste studii.
In plus, daca in Statele Unite, peste 50% din fondurile totale alocate cercetarii stiintifice, sunt directionate spre domeniul medical, in tarile UE, doar 15% din aceste fonduri ajung in medicina.
Reducerea fondurilor, dedicate cercetarii stiintifice medicale, a fost determinata de redirectionarea companiilor farmacutice importante, dinspre Europa catre Rusia, Ucraina, India si China.
La propunerea domnului Profesor Hubert E. Blum, presedintele in exercitiu al organizatiei, FEAM a lansat un proiect de reforma a legislatiei existente din 2004. Proiectul propune, pe scurt, simplificarea procedurilor de aprobare a studiilor clinice, o mai buna centralizare a reactiilor adverse care pot aparea in timpul studiilor clinice, precum si stimularea dezvoltarii cercetarii academice.
âPrin aceste modificari se asteapta sa creasca accesul pacientilor din UE la studii clinice, in conditiile unei bune sigurante a desfasurarii acestora, iar rezultatele vor fi pozitiveâ, a declarat academicianul Laurentiu M. Popescu, presedintele ales al FEAM.
Din partea Academiei de Stiinte Medicale a Romaniei a participat Prof. Dr. Dragos Vinereanu care a contribuit, deopotriva, la elaborarea acestui proiect.
Romania a fost apreciata, in cadrul reuniunii, prin faptul ca medicii romani, Dr. Cristian Silviu Busoi, precum si Dr. Claudiu Tanasescu, au sustinut acest proiect, implicandu-se in organizarea si desfasurarea acestuia.
Leave a reply