In perioada 23 – 29 ianuarie 2011, Asociatia Europeana pentru Prevenirea Cancerului Cervical (ECCA) a organizat Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Campania s-a axat pe parteneriatul intre reprezentantii din domeniul sanatatii si cei ai societatii civile, cu scopul de a creste gradul de educare al femeilor in privinta efectelor dezastruoase ale cancerului de col uterin.
Aflat la a cincea editie, evenimentul pune accent pe conceptul de preventie, avand in vedere faptul ca exista instrumente â precum vaccinarea si controlul regulat â ce pot reduce semnificativ riscul aparitiei acestei boli.
Romania, se afla pe primul loc in Europa ca rata a mortalitatii pe fondul acestei boli.
Statisticile anuale inregistreaza peste 40.000 de romance avand diagnosticul de cancer de col uterin. Mai mult, la peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual se inregistreaza peste 2.000 de decese din cauza acestui tip de cancer, una dintre explicatii fiind aceea ca diagnosticul se pune abia in stadiile tardive ale bolii.
Prin vaccinarea anti-HPV, a adolescentelor, urmata de testarea periodica Babes-Papanicolaou, reduc riscul, de cancer de col uterin, cu 94%.
Leave a reply