Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, cere ca in Codul Penal sa fie prevazute sanctiuni speciale pentru cei care agreseaza personalul medical aflat in exercitiul functiunii, similare cu cele prevazute cand este agresat un functionar public, potrivit unui comunicat de duminica al ministerului.
Cseke Attila a transmis ministrului Justitiei si Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor un amendament la proiectul Legii privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, in care propune ca infractiunile asupra personalului medical – medic, asistent medical, sofer de ambulanta sau orice altfel de personal din sistemul medical aflat in exercitiul functiunii – sa fie incadrate in categoria ultraj asupra autoritatii si sa fie sanctionate in consecinta, mult mai aspru, la fel ca faptele savarsite asupra functionarilor publici.
“Am propus inasprirea pedepselor, similar cu cele aplicate in cazul agresiunilor asupra functionarilor publici. Astfel, agresorul ar fi sanctionat cu inchisoare intre 6 luni si 3 ani. Mai mult, prin noua prevedere legala impacarea partilor nu mai inlatura raspunderea penala. Prin noile masuri urmarim descurajarea celor care nu respecta corpul medical si munca depusa de angajatii din sistem. Si au existat in ultima perioada unele cazuri ingrijoratoare”, a declarat Cseke Attila, citat in comunicatul ministerului.
Potrivit propunerilor ministrului, amenintarea se va pedepsi cu inchisoare de la 6 luni pana la 2 ani, vatamarea corporala se va sanctiona cu inchisoare de la 6 luni la 6 ani, iar vatamarea coporala grava se va sanctiona cu inchisoare de la 3 la 12 ani.
Leave a reply
Leave a reply