Un grup de cercetatori de la Institutul NaÅ£ional de Patologie „Victor Babes” (INP), sub conducerea Acad. L.M. Popescu, au reusit sa isi treaca in portofoliu cea mai noua descoperire a medicinei romanesti.

 


Telocitele, celule cu un corp mic, dar cu prelungiri extrem de lungi – asemanatoare prelungirilor neuronilor sunt prezente in aproape toate organele corpului. Rolul telocitelor este acela de tele-coordonare, la distanÅ£a, prin intermediul prelungirilor lor extrem de lungi si subÅ£iri (telopode), a altor tipuri celulare, de stabilire de contacte de tip “sinapse stromale” cu acestea si de comunicare prin intermediul unor structuri microveziculare – exozomi.
“Revendicam prioritatea absoluta in observarea acestor celule. Telocitele sunt aghiotanÅ£ii celulor stem. Speram ca manipuland sau controland reacÅ£ia telocitelor sa avem mai mai multe sanse in tratamentele cu celule stem”, a declarat Acad. L.M. Popescu, presedintele Academiei de StiinÅ£e Medicale si director general al Institutului NaÅ£ional de Patologie „Victor Babes”.
Grupul condus de Acad. L.M. Popescu a studiat prezenţa telocitelor atat in organe cavitare (inima, tub digestiv, plaman, uter, trompa uterina), cat si necavitare (pancreas, glanda mamara, placenta) si in invelisul organelor (pleura, pericard, peritoneu). Unul dintre cele mai interesante rezultate este cel legat de prezenţa si rolul telocitelor in reparaţia cardiaca dupa infarct miocardic, implicarea acestora fiind de maxima importanţa.
“Telocitele sunt probabil un partener pentru celulele stem in procesul de regenerare si reparare a organismului uman. Cel puÅ£in in cazul infarctului miocardic avem deja dovezi incurajatoare”, precizeaza directorul general al INP.
Mai multe detalii, precum si toate articolele publicate pot fi gasite pe un site-ul creat special de catre cercetatorii romani, www.telocytes.com.

Leave a reply