Peste jumatate dintre romani nu sunt de acord cu introducerea sistemului de co-plata in sectorul spitalicesc, conform unui studiu realizat de Exact Cercetare si Consultanta, in colaborare cu Link Resource, comandat de Institutul Aspen Romania.

Potrivit studiului, 68% dintre persoanele intervievate considera ca introducerea sistemului de co-plata pentru serviciile spitalicesti nu va avea un efect semnificativ in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii serviciilor oferite. De asemenea, romanii dezaproba in proportie de 78% intentia Ministerului Sanatatii de a reduce numarul serviciilor medicale oferite gratuit prin intermediul asigurarii obligatorii de sanatate, una din consecintele introducerii pachetului de servicii de baza.
Din studiu reiese ca Ministerul Sanatatii se bucura de increderea a 11% dintre romani, in timp ce increderea in Casa Nationala de Sanatate este de 12%.
Un alt subiect tratat de studiu se refera la impactul pe care il au operatiunile de export paralel asupra pietei interne de medicamente, in sensul ca, pe masura ce cantitatile destinate exporturilor paralele cresc, volumele distribuite catre farmaciile comunitare (si implicit populatiei) scad. Astfel, dintre respondentii care au declarat ca sufera de o boala cronica pentru care li s-a prescris tratament de lunga durata, un procent de 62% au afirmat ca, in ultimele 3 luni, s-a intamplat extrem de rar sau chiar niciodata, sa nu gaseasca medicatia prescrisa in mai mult de 3 farmacii.
Potrivit autorilor, studiula fost prezentat specialistilor din sectorul medical, organismelor nationale si europene de reglementare si factorilor de dicizie din sectoarele pharma si medical, cu ocazia Bucharest Forum/Healthcare.

Leave a reply