"As puncta ca institutia noastra este un Minister de Finante al intregului sistem de Sanatate", a accentuat presedintele CNAS, Lucian Duta, subliniind ca aceasta "gestioneaza un buget important, de aproximativ cinci miliarde de euro".

Duta a punctat ca se urmaresc doua tinte esentiale: echilibrul bugetar prin reducerea arieratelor si asigurarea cat mai multor medicamente si servicii pentru populatie, la o calitate cat mai bună. In ceea ce priveste echilibrul bugetar, trebuie spus ca, incepand din 2006 pana in 2011, bugetul CNAS s-a dublat", a spus Lucian Duta.

Potrivit acestuia dublarea banilor alocati CNAS s-a materializat cu precadere in piata farmaceutica, cifrele aratand ca accesul populatiei la medicamente s-a imbunatatit considerabil", iar "taxa de clawback a insemnat practic alungarea acelor cozi care lasau pacientii fara medicamente".

"Am obtinut fonduri europene nerambursabile in valoare de 40 de milioane de euro pentru implementarea prescriptiei si a dosarului electronic", a continuat Duta.

Printre avantajele implementarii retetei electronice se numara, in opinia sefului CNAS, siguranta tratamentului si reducerea riscului de complicatii prin evitarea erorilor de prescriere si acuratetea informatiei.

"In plus, prescriptia electronica contribuie la prevenirea fraudei. Situatia Romaniei nu este singulara. Tari mai dezvoltate, precum SUA si Franta, se confrunta cu fenomenul fraudei si au programe de combatere a acesteia." a mai spus Duta, apreciind ca "nu exista o masuratoare obiectiva a pierderilor din sistem. Eu cred ca este vorba de 200-300 milioane de euro", a conchis Lucian Duta.

Leave a reply