Dupa cancer, diabetul este afectiunea pentru care sunt in asteptare pentru aprobarea pe lista medicamentelor compensate si gratuite cele mai multe molecule, atrag atentia reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
Conform datelor emise de Federatia Internationala pentru Diabet, in Romania sunt peste 1.500.000 pacienti care sufera de diabet, iar in ultimul an au murit 18.539 bolnavi de diabet, aceasta cifra plasand tara noastra in top 10 la nivel European la capitolul deceselor bolnavilor de diabet.Potrivit ARPIM, in ceea ce priveste accesul pacientilor romani cu diabet la tratament, 10% dintre medicamentele noi depuse spre evaluare la Ministerul Sanatatii sunt destinate tratarii acestora. Lista urmeaza sa fie actualizata abia la inceputul anului 2014 conform ultimelor informatii oferite de Ministerul Sanatatii.
âDupa cancer, diabetul este afectiunea pentru care sunt in asteptare pentru aprobarea pe lista medicamentelor compensate si gratuite cele mai multe molecule. Vorbim de 13 medicamente noi, inovatoare, care aduc vesti bune pacientilor intrucat descoperirile terapeutice de ultima ora din medicina si progresul inregistrat in dezvoltarea unor noi terapii ajuta la gestionarea diabetului si a unor factori de risc asociati cu acesta, cum ar fi hipertensiunea arteriala. Mai mult decat atat, este firesc ca si pacientii romani sa beneficieze de rezultatele ultimelor descoperiri in acest domeniu, la care asteapta sa aiba acces inca din anul 2008.
Dincolo de medicatie insa, suntem de parere ca stilul de viata al pacientului joaca un rol foarte important in aceasta boala. Acest stil de viata explica de ce numarul bolnavilor este in continua crestere in lume, desi terapiile au evoluat foarte mult in ultimii 30 de ani. Pacientul trebuie sa invete sa gestioneze un stil de viata care sa fie complementar terapiilor medicamentoase. In acest sens, dezvoltarea unor programe de educatie si preventie care sa conduca la reducerea factorilor de risc cheie, cum ar fi obezitatea si lipsa exercitiului fizic, devin foarte importanteâ, a declarat Oana-Martha Igrisan, director comunicare ARPIM. Leave a reply
Leave a reply