Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a semnat la 1 iunie ordinul prin care se vor implementa in sistemul de sanatate ghiduri unitare de investigare si terapie pentru 10 dintre cele mai frecvente patologii: afectiuni cerebrovasculare, cardiopatia ischemica, infarctul miocardic, hipertensiunea arteriala, bolile pulmonare cronice, cancerul de col, cancerul de san, cancerul de prostata, cancerul de colon si diabetul zaharat.
Pana la sfarsitul anului, MS va finaliza ghiduri terapeutice pentru alte 10 patologii. Aceste ghiduri sunt rezultatul aplicarii recomandarii 13 din 2001 a Consiliului Europei, ratificata de catre Guvernul roman si la a carei elaborare au contribuit si experti din Romania.
Recomandarea solicita ca evidentele medicale sa fie incorporate in ghiduri care sa ajute la ierarhizarea nevoilor de sanatate dupa aspecte etice, sociale si financiare.
âAplicarea ghidurilor va duce la cresterea calitatii actului medical la nivelul intregului sistem sanitar si va permite eficientizarea costurilor din Sanatateâ a declarat minitrul Sanatatii.
Incepand din 2010, MS va solicita ca toate institutiile medicale finantate din fonduri publice sa-si elaboreze, pe baza ghidurilor aprobate prin Ordin al Ministrului Sanatatii, propriile protocoale terapeutice.
Acestea vor deveni parte componenta a contractului semnat cu CNAS in anul urmator. Indeplinirea criteriilor de calitate si eficienta a actului medical va conditiona finantarile si decontarile MS si CNAS. Pentru a obtine rezultatele urmarite, MS va face demersurile necesare pentru ca ghidurile bazate pe evidente sa devina un element esential in pregatirea initiala si continua a profesionistilor din Sanatate. In acest sens, MS vizeaza o colaborare cu CMR, cu Centrul de Perfectionare (pentru includerea in materia de rezidentiat si in EMC) si cu Ministerului Educatiei (pentru includerea in curiculele universitare medicale).In plus, Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar va avea misiunea permanenta de a actualiza si dezvolta aceste ghiduri, alaturi de ceilalti actori implicati.
De asemenea, institutia va dezvolta si va administra si un site dedicat acestei activitati, care va fi accesibil nu doar cadrelor medicale si managerilor, cat si publicului larg.
Leave a reply
Leave a reply