De astazi, 1 aprilie a.c. medicamentele romanesti se scumpesc cu 1% , iar cele de import se ieftinesc cu 10%. Tot cu acesta data, spitalele au obligatia de a-si afisa cheltuielile pe site-ul ministerului si prescrierea medicamentelor prin denumirea comuna internationala.
Potrivit contractului-cadru pe 2009, medicamentele vor fi prescrise sub forma denumirii comune internationale. Masura – contestata initial de medicii de familie, a fost pina la urma acceptata de acestia. "Nu am fost de acord, insa am acceptat prescrierea pe baza denumirii comune internationale, in urma unui dialog civilizat cu ministrul Ion Bazac", a declarat presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie din Rominia, dr. Rodica Tanasescu.
Totodata, contractul-cadru obliga farmaciile aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate sa elibereze numai medicamentele care dau pretul de referinta in cadrul denumirii comune internationale prescrise de medic. Pretul de referinta reprezinta pretul medicamentului cel mai ieftin inregistrat la Ministerul Sanatatii din categoria celor cu aceeasi substanta activa. Ministerul a decis stabilirea pretului de referinta printr-o medie a celor mai mici preturi din 12 tari europene. Cu acordul asiguratului, insa, se pot elibera si alte medicamente cu aceasi substanta activa.
O alta prevedere vizeaza medicii de familie nou-veniti intr-un cabinet de medicina primara, care vor avea sase luni la dispozitie pentru a avea pe lista sa numarul minim de asigurati necesar, in loc de trei luni, cum este prevazut in prezent. Tot de la 1 aprilie, medicii de familie vor utiliza un model unic de bilet de trimitere pentru serviciile medicale, pe care vor mentiona specialitatea clinica din ambulatoriu sau din spital unde se va prezenta pacientul.
Medicii de familie au acceptat sa semneze contractul cadru pe 2009, dupa intilnirea de marti cu ministrul Sanatatii, si au renuntat, astfel, la blocarea activitatii cabinetelor. Medicii au semnat un protocol prin care se angajeaza ca vor semna contractul cadru, care va intra in vigoare miercuri.
In contract nu mai este prevazuta asistenta medicala in centrele de permanenta, iar in privinta acestui subiect va fi semnat un act distinct, in urmatoarele saptamini, dupa ce vor fi reglementate exact conditiile si locurile unde vor fi aceste centre. Pentru plata medicilor de familie care vor asigura asistenta in aceste centre, bugetul ministerului Sanatatii va fi, anul acesta, de cinci milioane de euro.
Leave a reply
Leave a reply