Companiile farmaceutice îşi asumă un plan extins până în 2020 de activități dedicate reducerii rezistenței la antimicrobiene. După declarația semnată de peste 100 de companii farmaceutice și asociații la Forumul Economic Mondial, în luna ianuarie 2016, acesta este un nou moment de referință.

București, 4 octombrie 2016 – Înaintea întâlnirii la nivel înalt pe tema rezistenţei la antimicrobiene, din cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (AGONU), treisprezece companii farmaceutice de vârf au prezentat un nou plan de acțiune, cu patru angajamente majore pentru reducerea rezistenței la antimicrobiene, pe care își propun să le îndeplinească până în anul 2020. Aceste angajamente urmează principiilor identificate și convenite prin Declarația Industriei Farmaceutice de la Forumul Economic Mondial din Davos, desfășurat la începutul acestui an, și reflectă intenția companiilor de a continua să contribuie pro-activ la eforturile globale de combatere a rezistenţei la antimicrobiene. Această colaborare fără precedent între companiile farmaceutice marchează un moment de referință în lupta împotriva rezistenţei la antimicrobiene.

 

Odată cu prezentarea acestui plan de acțiune, companiile semnatare demonstrează că şi-au stabilit în mod ferm un obiectiv comun, de a depăși amenințarea cumplită pe care o reprezintă rezistenţa la antimicrobiene pentru societatea noastră, economii și cetățeni.

 

Ne angajăm să lucrăm împreună pentru a reduce dezvoltarea rezistenţei la antimicrobiene, pentru a îmbunătăți accesul la antibiotice, vaccinuri și mijloace de diagnostic de calitate, să investim în cercetare și dezvoltare și să colaborăm cu guvernele și grupurile interesate pentru a sprijini aceste investiții.

 

În mod concret, acest grup de companii diversificate se angajează:

  1. Să reducă impactul asupra mediului al fabricării de antibiotice, inclusiv prin analizarea procesului de producție și a lanțurilor de aprovizionare și să conlucreze cu grupurile interesate pentru a stabili un cadru comun de evaluare și gestionare a proceselor de eliminare a deșeurilor;

 

  1. Să se implice astfel încât antibioticele să fie utilizate doar de către pacienții care au nevoie de ele, recunoscând că este nevoie de eforturi concertate ale multor actori pentru educarea continuă a furnizorilor și a pacienților, examinarea activităților de promovare ale companiilor, împărtășirea datelor de supraveghere cu autoritățile din domeniul sănătății publice și cu profesioniștii din sănătate și că este necesară colaborarea cu grupurile interesate, în vederea reducerii achiziției necontrolate de antibiotice;

 

  1. Să îmbunătățească accesul la antibioticele și vaccinurile existente și viitoare, inclusiv prin conlucrarea cu părțile interesate, pentru a consolida sistemele de sănătate globale și a elimina blocajele; să stabilească noi modele de activitate prin care să asigure echilibrul între nevoile de acces, utilizarea corectă a antibioticelor, acoperirea extinsă cu vaccinuri și profitabilitatea adecvată a companiilor; să depună eforturi pentru a reduce prevalenţa antibioticelor contrafăcute pe piețele care se confruntă cu un risc crescut; şi

 

  1. Să exploreze noi oportunități de colaborare deschisă între industrie și sectorul public, pentru a răspunde astfel provocărilor din domeniul cercetării și dezvoltării de noi antibiotice, vaccinuri și mijloace de diagnostic, recunoscând valoarea pe care acestea le aduc societății.

Totodată, companiile reiterează sprijinul lor pentru o abordare comprehensivă, multisectorială a celorlalți factori care contribuie la combaterea rezistenţei la antimicrobiene, conform celor prevăzute în Planul Global de Acțiune al Organizației Mondiale a Sănătății, Analiza rezistenţei la antimicrobiene, Planul de Acțiune din Strategia Națională a SUA și declarația recent publicată privind Întâlnirea ONU pe tema rezistenţei la antimicrobiene.

 

Progresul în acest domeniu nu va putea fi asigurat fără eforturile coroborate ale tuturor părților interesate și facem apel la guverne să sprijine reducerea utilizării neadecvate a antibioticelor la oameni și la animale, îmbunătățirea măsurilor de supraveghere și de control al infecțiilor, cercetările în curs și dezvoltarea de noi antibiotice, prin măsuri financiare și stimulente reglementare și, în cele din urmă, să se implice mai mult în dezvoltarea și adoptarea mijloacelor avansate de diagnostic, pentru a soluţiona problema prescrierii excesive la pacienți.

 

Companiile susțin stabilirea unui mecanism de coordonare la nivel înalt, care să ofere o direcție globală, să mobilizeze resursele, să fixeze obiectivele și să măsoare progresul realizat pe parcursul îndeplinirii lor. Totodată, companiile salută angajamentele similare ale altor factori implicați în sfera combaterii rezistenţei la antimicrobiene.

 

 

COMPANII SEMNATARE ALE STRATEGIEI

  • Allergan (NYSE: AGN)
  • AstraZeneca (NYSE: AZN)
  • Cipla (NSE: CIPLA)
  • DSM-Sinochem Pharmaceuticals (Euronext: DSM)
  • Hoffman-La Roche Ltd., Switzerland (VTX: ROG)
  • GSK (NYSE: GSK)
  • Johnson & Johnson (NYSE: JNJ)
  • Merck & Co., Inc., Kenilworth, New Jersey, U.S.A. (NYSE: MRK)
  • Novartis (NYSE: NVS)
  • Pfizer (NYSE: PFE)
  • Sanofi (EURONEXT: SAN, NYSE: SNY)
  • Shionogi & Co., Ltd. (TYO: 4507)
  • Wockhardt (NSE: WOCKPHARMA)

 

Dr. Marc Sprenger, Director al Secretariatului pentru Antibiorezistență al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat:

„Mă bucură aceste angajamente ale companiilor farmaceutice și apreciez susținerea lor pentru planul global de acțiune privind rezistența la antibiotice a microorganismelor. Vor fi benefice, în mod special, măsurile de reducere a impactului fabricaţiei de antibiotice asupra mediului, de utilizare adecvată avansată și de reducere a vânzării fără prescripție medicală și pe internet a antibioticelor. Încurajez cu tărie colaborarea dintre industrie și guverne, deoarece numai împreună putem găsi o soluție la rezistenţa la antibiotice”.

Excelența Sa Juan José Gómez Camacho, Ambasador, Reprezentant Permanent în cadrul Organizației Națiunilor Unite, numit de către Președintele Adunării Generale în calitate de facilitator pentru organizarea și elaborarea declarației Reuniunii la Nivel Înalt privind Antibiorezistența, a declarat:

În cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite subliniem că rezistenţa la antibiotice este un risc global care trebuie abordat la scară mondială și că toate statele trebuie să colaboreze în acest demers. Recunoaștem, de asemenea, că antibiorezistența este o amenințare multisectorială complexă, care necesită întreprinderea de eforturi comune, nu doar din partea guvernelor, ci și din partea diferiților factori de interes. În acest context, salutăm inițiativa industriei farmaceutice de a-și asuma angajamente îndrăznețe pentru gestionarea rezistenței microbiene”.

Carlos Moedas, Comisar European pentru Cercetare, Știință și Inovație, a declarat:

Salut angajamentele asumate de marile companii farmaceutice, de a contribui la lupta globală împotriva infecțiilor rezistente la medicamente. Comisia Europeană și Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice au creat în 2012 cel mai mare parteneriat public-privat – “New Drugs for Bad Bugs” – sub umbrela Inițiativei pentru Medicamente Inovatoare, care a început să dea rezultate. Suntem angajați să ne consolidăm parteneriatul cu companiile farmaceutice mari și mici”.

Lord Jim O’Neill, Președinte al Comisiei de Analiză a Rezistenţei antimicrobiene (Review on Antimicrobial Resistance), a declarat:

„Mă bucură foarte mult angajamentele recent asumate de companiile farmaceutice, prin care acestea contribuie la efortul global de a reacționa în fața infecțiilor rezistente la antibiotice. Vom putea depăși această provocare numai printr-o colaborare eficientă între guverne, ONG-uri și sectorul privat. Planul de acțiune lansat în această săptămână la New York ne arată că un număr din ce în ce mai mare de companii farmaceutice iau în serios această problemă am numai cuvinte de laudă pentru această inițiativă, iar acum a venit vremea ca și mai multe companii din această industrie, și nu numai, să le calce pe urme”.

Mark Pearson, Director Adjunct, Direcția pentru Ocupare, Muncă și Afaceri Sociale, OCDE, a declarat:

„Este o inițiativă excelentă pentru a răspunde unei probleme urgente. Companiile farmaceutice au dreptate să dorească să împiedice utilizarea inutilă a antibioticelor și, totodată, să asigure accesul tuturor celor care au nevoie de ele. Aștept cu nerăbdare să discutăm cu aceste companii despre modul în care putem să avansăm în realizarea acestor mari obiective.”

Jeremy Farrar, Director al Wellcome Trust, a declarat:

„Apariția infecțiilor rezistente la antibiotice este cea mai presantă problemă de sănătate a timpurilor noastre. Ședința din cadrul Adunării Generale a ONU trebuie să fie un punct de cotitură – care să creeze conștientizarea, impulsul politic și acțiunea rapidă necesare pentru a aduce sub control infecțiile rezistente la antibiotice.

„Utilizarea antibioticelor cu o mai mare prudență reprezintă un prim pas necesar în lupta împotriva creșterii infecțiilor rezistente la antibiotice. În calitatea lor de entități care dezvoltă și distribuie aceste medicamente, companiile farmaceutice joacă un rol cheie în abordarea acestei probleme. Mă bucură aceste angajamente și sper că vor ajuta industria să găsească un răspuns în fața utilizării excesive a antibioticelor și, totodată, să asigure disponibilitatea lor pentru cei care au nevoie.”

Profesorul Ramanan Laxminarayan, Director și Membru Senior, Centrul pentru Dinamica, Economia și Politicile privind Maladiile (Center for Disease Dynamics, Economics & Policy, CDDEP), a declarat:

„Angajamentele luate de industria farmaceutică reprezintă elemente esențiale ale răspunsului global la rezistenţa la antibiotice, măsuri ce pot fi luate doar de această industrie. Înseamnă că actorii din societatea civilă și guvernul își pot juca fiecare rolul lor, având certitudinea că facem cu toții eforturi în aceeași direcție. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu partenerii din industrie în toate aspectele privind conservarea și accesul la antibiotice.”

Johan S. Bakken MD, PhD, FIDSA, Președinte, Societatea de Boli Infecțioase din America, a declarat:

Medicii infecționiști sunt primii care observă impactul devastator al rezistenţei la antimicrobiene asupra pacienților noștri și sănătății publice. Nu mai avem opțiuni de tratament pentru numărul tot mai mare de pacienți. IDSA (Infectious Diseases Society of America) salută angajamentul asumat de industrie pentru a aborda problema rezistenţei la antimicrobiene și pentru a investi în cercetarea și dezvoltarea unor noi medicamente, diagnostice și vaccinuri antimicrobiene, de care este urgentă nevoie. Colaborarea strânsă între sectoarele public și privat este esențială pentru găsirea unor soluții eficiente pentru antibiorezistență”.

Allan Coukell, Senior Director pentru programe de sănătate la The Pew Charitable Trusts, a declarat:

Aplaudăm seria de angajamente asumate şi recunoaşterea faptului că progresele împotriva rezistenţei la antimicrobiene necesită concentrare comună către planificare, utilizare ecologică și inovație. Colaborările deschise pentru a aborda chestiuni-cheie de cercetare și angajamentul asumat de către partenerii din industrie, pentru a asigura accesul la medicamente și utilizarea lor înţeleaptă, sunt esențiale”.

Leave a reply