Autor: Maria Daniil, medic primar medicina de familie

Pneumonia pneumococica, o boala care nu ne mai sperie de ceva timp, poate avea complicatii si poate duce chiar ladeces in cazul copiilor. De aceea, este foarte important sa apelam la medic in cazul in care cel mic prezinta anumite simptome de pneumonie.

Primele simptome sunt de obicei instalarea brusca a febrei si frisoanelor, iar alte semne posibile sunt durerea toracica, tuse cu expectoratie de sputa mucopurulenta, inchisa la culoare, dificultati de respiratie, accelerarea frecventei respiratorii, accelerarea frecventei cardiace (tahicardie), stare de rau si slabiciune. Desi sunt mai putin frecvente, pot aparea greata, varsaturile si cefaleea.

Perioada de incubatie pentru pneumonia pneumococica, cel mai frecvent tip de pneumonie bacteriana dobandita in comunitate, produsa de o bacterie numita Streptococcus pneumoniae, este de aproximativ 1-3 zile. Complicatiile pneumoniilor, care pot determina saptamani intregi de chin pentru cel mic sau chiar moartea, sunt bacteriemia cu posibilitatea unor insamantari la distanta (meninge, articulatii, cord), pleurezia sau insuficienta respiratorie acuta. Daca ne referim la o pneumonie fara complicatii, aceasta ar trebui tratata in 7-10 zile. Daca vorbim de o forma complicata, atunci durata terapiei depinde foarte mult de tipul de pluerezie pe care copilul il are, iar daca este purulenta, atunci poate depasi o luna.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, singura masura eficace de prevenire a bolilor pneumococice este vaccinarea. Este important de stiut ca bolile cauzate de streptococcus pneumoniae nu produc imunitate impotriva unor posibile viitoare infectii cu aceeasi bacterie, astfel incat un copil care a suferit de una dintre bolile provocate de pneumococ nu este ferit de aceasta pe viitor. Sugarii sunt cei mai susceptibili la bolile invazive pneumococice deoarece dupa nastere, nivelurile anticorpilor materni scad, inainte ca sugarii sa poata dezvolta un raspuns imun protector.

Pe piata exista mai multe vacciuri care se pot administra copiilor pana la varsta de 2 ani. Avantajele noii generatii de vaccinuri tin in primul rand de faptul ca ofera protectie impotriva mai multor serotipuri ale bacteriei. In prezent, 13 tipuri ale pneumococului sunt responsabile de producerea a peste 80% din bolile pneumococice. Este important sa alegem vaccinul care ofera cea mai buna protectie impotriva bolii.

Leave a reply