O analiza de mari proportii asupra unor studii clinice, care au evaluat efectul anticorpilor anti-TNF in tratamentul artritei reumatoide, a confirmat o descoperire precedenta potrivit careia unele dintre aceste medicamente sunt asociate riscului de infectii grave si de aparitie de tumori.

Se cunoaste eficacitatea anticorpilor care blocheaza factorul de necroza tumorala in artrita reumatoida, dar si in alte afectiuni autoimune cum ar fi psoriazisul si boala Crohn. Metaanaliza, efectuata de cercetatori ai Clinicii Mayo, a urmarit evolutia si concluziile a 9 studii clinice care au avut ca subiecti 3.493 de pacienti tratati cu antagonisti TNF si 1.512 de pacienti care au primit placebo.

Pacientii tratati cu anticorpi anti-TNF au prezentat, in raport cu subiectii de control, un risc de aparitie tumorala de 3,3 ori mai mare, in timp ce probabilitatea unor infectii grave a fost de 2,2 ori mai mare.
Specialistii au constatat ca aparitia de tumori era direct proportionala cu marimea dozelor de medicamente. Conform lui Eric Matteson, gravele efectele indezirabile ale medicamentelor ar putea fi explicate prin interferenta acestora cu diverse mecanisme imunologice. Durata scurta a acestor studii clinice nu a permis tragerea de concluzii asupra riscurilor pe care le prezinta medicamentele in timp indelungat.
Astfel, specialistii recomanda ca administrarea anticorpilor anti-TNF sa fie rezervata pacientilor in stare grava, care nu raspund la alte tratamente.

Leave a reply