Image

Mamografiile repetate, efectuate cu scopul de a depista precoce cancerul la san, pot creste sansele de a dezvolta aceasta maladie.

Aceasta este concluzia studiului Catch-22, publicat in Journal of Clinical Oncology.
Studiu a inclus peste 1.600 de femei din Europa cu mutatii genetice favorizante ale cancerului de san. Conform oamenilor de stiinta de la University of Chicago Medical Center, participantele la studiu care s-au iradiat cel putin o data in viata cu scopul de a verifica starea tesutului mamar, au cu 54% mai multe sanse de a se imbolnavi real de aceasta boala, fata de cele care nu au facut nici o mamografie.

Femeile cu mutatii in genele BRCA1 sau BRCA2 ar putea fi monitorizate prin metode imagistice de rezonanta magnetica in loc de radiatii X.
Mamografiile efectuate la varste sub 40 de ani sunt in mare parte neconcludente iar iradierea periculoasa, ceea ce le face contraindicate. Peste 30-40 de ani, riscul de cancer mamar este destul de mare cat sa justifice efectele iradierii pe termen lung.

Dr. Kathy Albain, director la Loyola University Medical Center din Maywood a afirmat ca studiul nu are ca scop schimbarea practicii clinice. Dar rezultatele lui pot da un motiv de reevaluare a recomandarilor pentu anumite categorii de paciente. Tinerele purtatoare de BRCA nu vor fi trimise de prima intentie la un examen mamografic. Studiul a mai sugerat ca atat femeile cat si barbatii care au in familie istoric familial de cancer de san sau ovarian sa se testeze genetic pentru a afla daca sunt purtatorii unei mutatii inainte de a se iradia in zona pieptului.

Leave a reply