Cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca un consum regulat de cafea, in special din cea decofeinizata, poate scadea riscul de diabet zaharat. Studiul publicat in Archives of Internal Medicine nu este primul care raporteaza aceasta constatare.
In studiile anterioare insa nu se stabilise legatura dintre varsta persoanelor, greutatile corporale diferite si anumite componente din cafea responsabile de efectele antidiabetice.
Dr. Mark Pereira de la University of Minnesota din Minneapolis si colegii sai au rezolvat aceste necunoscute analizand datele a 28.812 persoane, incluse in studiu intre anii 1986 si 1997. Acestea au fost incadrate in mai multe grupuri, in functie de cantitatea de cafea consumata: 0 – 1 cani pe zi, 1 – 3, 4 – 5, peste 6. Nici un participant la studiu nu suferea de diabet sau boli cardiovasculare atunci cand a inceput analiza. In anii urmatori, 1.418 persoane au fost diagnosticate cu diabet zaharat. Procentul de imbolnaviri de diabet a fost cu 22% mai mic in randul marilor bautori de cafea comparativ cu cei care nu consumasera deloc aceasta bautura.
Procentul nu a fost influentat de varsta, greutate corporala.
Componentele cafelei responsabile de acest efect protector raman inca neclare. Doua componente, magneziul si fitatul, nu au fost luate in considerare. De asemenea, cafeina continuta in alte surse (bauturi energizante, etc) nu a fost luata in calcul.

Leave a reply