Un studiu recent realizat de neurologi si psihiatrii de la University of Pittsburgh School of Medicine a scos la iveala faptul ca autismul este o boala care afecteaza intreg creierul si nu numai capacitatea bolnavilor de a interactiona cu ceilalti, cum se credea pana in prezent.

Cercetatorii americani au inclus in studiu 56 de copii cu autism si inca 56 de copii care nu sufereau de aceasta boala, avand varste intre 8 si 15 ani.
Toti copiii cu autism inclusi in studiu aveau capacitate de a scrie, de a citi si de a vorbi. La testele de baza copiii bolnavi au raspuns la fel sau, in unele cazuri, chiar mai bine decat cei sanatosi, dar toti au avut probleme in ceea ce priveste activitatile mai complexe. Dificultati au fost intampinate la legarea sireturilor, la scrierea de mana, gasirea diferentelor intre 2 persoane apropiate, intelegerea anumitor figuri de stil sau a cuvintelor cu mai multe intelesuri. Cu toate acestea, in testele vizuale copiii cu autism au fost foarte indemanatici la gasirea obiectelor mici in figurile aglomerate, vorbeau bine si pronuntau corect cuvintele pe silabe.

Nancy Minshew, conducatorul studiului, a afirmat ca mecanismele autismului sunt mult mai complexe decat se credea pana in prezent, boala afectand multiple arii din creier.

Profesorul Simon Baron Cohen, directorul de la Autism Research Centre din Cambridge este de parere ca aceste ultime cercetari au evidentiat multe anomalii functionale, atat din domenii sociale cat si non-sociale.

Studiul a sugerat ca autismul poate afecta perceptia senzoriala, miscarea si memoria, pentru ca sunt diferite parti ale creierului implicate impreuna in activitati complexe.

Leave a reply