Afecțiunile digestive și hepatice sunt responsabile pentru aproximativ 1 milion de decese în rândul populației de toate vârstele din Europa, și sunt asociate cu o morbiditate ridicată și costuri substanțiale pentru sistemele de sănătate, avertizează United European Gastroenterology Research.

Sindromul de Intestin Iritabil, alături de Boala de Reflux Gastroesofagian, Infecția cu Helicobacter Pylori și Sindromul de Intestin Permeabil sunt cele mai frecvente tulburări gastrointestinale, cu o prevalență crescută în rândul populației din sud-estul Europei.

Helicobacter Pylori are o prevalență de peste 60% în țări precum Ungaria, Polonia sau chiar altele din sudul Europei și este legat de un risc crescut de apariție a ulcerului duodenal, ulcerului gastric și a tumorilor maligne. O incidență crescută a fost raportată în rândul populației tinere.[1]

Boala de Reflux Gastroesofagian este o suferință comună, aproximativ 40% din populație prezintă pirozis (senzație de hiperaciditate care urcă din stomac prin esofag). Problema se manifestă prin arsuri, eructații, regurgitații, durere în piept.[2]

Sindromul de Intestin Iritabil afectează 10-15% din populația globului, majoritatea pacienților având până în 50 de ani. Aproximativ 2,5-3 milioane de români prezintă sindrom de intestin iritabil, prevalența în rândul femeilor fiind de două ori mai ridicată decât în rândul bărbaților. [3]

Sindromul de Intestin Iritabil este caracterizat prin tulburări de motilitate și hipersensibilitate intestinală, consecință a perturbării funcției neuronale la nivelul axei creier-intestin. Stresul și stilul de viață modern reprezintă factori majori incriminanți în apariția acestei afecțiuni, care perturbă peristaltismul (mișcarea mușchilor intestinali), alterează permeabilitatea intestinală, induce o hipersensibilitate a receptorilor viscerali și accentuează percepția neplacută a unor fenomene fiziologice precum deplasarea gazelor în intestine sau contracțiile intestinale”, declara dr. Ruxandra Posoiu, medic primar gastroenterologie, hepatologie.

Pe lângă stres, afecțiunea poate fi declanșată de numeroase aspecte caracteristice unui stil de viață modern: tulburări emoționale, sedentarism, consumul de alimente grase și prăjite, de băuturi carbogazoase, alcool, cafea, ciocolată, citrice.

O altă disfuncție digestivă cauzată de deteriorarea mucoasei intestinale este Sindromul de Intestin Permeabil care poate avea un rol important în apariția alergiilor, a sindromului de oboseală cronică precum și a bolilor autoimune.

„Odată cu dezvoltarea medicinei și a farmacologiei moderne, suplimentele alimentare au început să capete un rol important în rezolvarea problemelor de sănătate actuale. Fitoterapia integrativă, ca parte a medicinei integrative, oferă soluții într-o gamă largă de afecțiuni digestive. Timp de milenii plantele au fost utilizate datorită efectelor antiinfecțioase, laxative, antispastice, hemostatice, antiinflamatoare, emoliente, detoxifiante, de reglare a secrețiilor gastrice și biliare, etc. Astăzi, potențialul terapeutic al acestor plante este folosit în produse naturale realizate pe baza unor tehnologii avansate și la standarde calitative foarte înalte, ceea ce le conferă eficiență și siguranță maxime. De exemplu, în protocolul pentru intestin permeabil este important să existe produse cu toate tipurile de enzime digestive și probioticele de ultimă generație.”, adaugă dr. Ana Costea, coordonatorul Centrului de Medicină Integrativă Secom®.

Utilizarea produselor naturale este o metodă eficientă atât în reducerea cauzelor profunde ale bolilor digestive moderne cât și pentru prevenirea apariției sau agravării multor patologii cronice asociate acestor afecțiuni. Stilul de viață alert, stresul și alimentația sunt factorii care au dus la o creștere a ponderii problemelor digestive în România, fapt care se reflectă și într-un interes mai ridicat pentru suplimentele alimentare naturale destinate sistemului digestiv.

Sistemul digestiv este cel care asigură resurse vieții. Sănătatea acestuia se reflectă în sănătatea întregului organism și într-un final în starea de bine a fiecăruia. Deși în România nu avem un tablou foarte bine conturat asupra ponderii afecțiunilor digestive, putem observa un interes tot mai ridicat al consumatorului pentru suplimente alimentare destinate sistemului digestiv și metabolic, acest segment reprezintă mai mult de jumătate din piața totală de suplimente (124.4 mil Eur total 2015). Cu toate acestea, este foarte important ca fiecare consumator să aleagă informat produsele pentru sănătate, să fie atent la compoziția acestora, să urmărească producătorii și să discute cu medicul”, declară Lucia Costea, Managing Partner Secom®.

Cele mai frecvente simptome care-i determină pe consumatorii români să apeleze la un supliment alimentar natural pentru sistemul digestiv sunt:[4] balonarea (14%), indigestia (11%), durerile de stomac (11%) dar și protecția la tratamentul cu antibiotice (9%).

Segmentul de produse naturale destinate sistemului digestiv cuprinde: enzime digestive, probiotice, hepato-protectoare, anti-acide, anti-diareice, suplimente pentru constipație, suplimente pentru suport în diabet, tonice.

În perioadele în care digestia este dificilă, dar și pentru ameliorarea tulburărilor de tranzit, a alergiilor alimentare, a gazelor interstinale, a refluxului gastric și a stării de greață sau de sațietate precoce, SuperEnzymes™, cu 3 tipuri de enzime și 7 fitoextracte din plante, asigură confortul digestiv. SuperEnzymes se gasește în rețeaua de farmacii și magazine cu profil naturist partenere precum și în magazinele Secom® din București și din țară. Preț recomandat 43 de lei.

***

Despre piața de suplimente alimentare în România:

În ceea ce privește țara noastră, piața de suplimente este în creștere și a ajuns, în 2015, la o valoarea de 223,5 mil. euro, conform datelor Cegedim. Profilul consumatorului român de suplimente alimentare este format din[5]:

  • 76% sunt femei cu vârste între 26 și 55 de ani,
  • 90% dintre consumatorii de suplimente au studii medii și superioare și peste 60% au un loc de muncă stabil;
  • 82% achiziționează suplimente pentru ei, un procent considerabil dintre consumatori achiziționează suplimente și pentru alți membri ai familiei;
  • 9-10 consumatori români încep tratamentul chiar din ziua achiziției, durata preconizată fiind maximum o lună.

***

Compania Secom® este specializată în importul, promovarea și comercializarea de produse naturale pentru sănătate și frumusețe. În prezent, portofoliul Secom® acoperă toată gama de afecțiuni, cuprinzând peste 250 de suplimente alimentare naturale și 35 de fito-dermatocosmetice, o mare parte unice pe piața din România și include: vitamine și minerale, extracte standardizate din plante, fructe și legume, formule fito-homeopate, ciuperci medicinale, extracte glandulare, aminoacizi, enzime, probiotice și prebiotice, o linie specială de suplimente alimentare pentru copii, creme medicinale și fito-dermatocosmetice.

Produsele Secom® sunt disponibile în 8.000 de farmacii și magazine cu profil naturist la nivel național, precum și în cele 9 magazine Secom® din București, Brașov, Bacău, Iași, Ploiești și Timișoara.

[1] United European Gastroenterology Research – The survey of digestive health across Europe

[2] Boala de reflux gastroesofagian, Ghid de diagnostic si tratament, dr. Carmen Oproiu si prof. dr. Al. Oproiu, umf.md – Ghiduri si resurse medicale

[3] www.medscape.com/viewarticle/23/08.pdf

[4] Studiu: Usage&Atitudes, efectuat de Strategis, decembrie 2015, (cercetare CATI, 450 repondenți, nivel urban, vârste 25-55 de ani)

[5] Exit study, Investigarea comportamentului cumpărătorilor români de
suplimente alimentare, Strategys, decembrie 2015 (Interviuri la ieșire din farmacie, 225 repondenți, București, Iași și Cluj-Napoca)

Leave a reply