Pe 22 iulie se celebrează la nivel internațional Ziua Mondială a Creierului. Federaţia Mondială de Neurologie (WFN), inițiatorul acestui eveniment, atrage atenția asupra importanței pe care o au sănătatea creierului și prevenirea afecțiunilor neurologice și dedică ediția din acest an îmbătrânirii populației sub motto-ul: „Îmbătrânirea creierului”. Se dorește, prin acest eveniment, creșterea gradului de conștientizare cu privire la gestionarea și prevenirea afecțiunilor cerebrale și neuromusculare, condiții ce afectează în principal persoanele în vârstă.

Acest demers este susținut la nivel local de către Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România prin organizarea unui eveniment de conștientizare a sănătății creierului la care participă cadre medicale, pacienți, asociații de pacienți, industria farma, persoane și organizații implicate în informarea și educarea pacienților. “Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative este onorată să raspundă inițiativei Federației Mondiale de Neurologie cu privire la creșterea gradului de conștientizare asupra afecțiunilor neurologice. Ne face o deosebită plăcere să suinem această campanie dedicată Zilei Mondiale a Creierului și ne bucurăm că lansarea oficială a organizației noastre are loc în această zi importantă.”, declară Dragoș Popescu, președintele asociației.

Păstrează-ți creierul sănătos!’, ‘Fii mental, fizic și social activ!’, ‘Un creier îmbătrânit poate fi un creier sănătos!’ sunt mesajele campaniei din 2016 de conștientizare a afecțiunilor neurologice asociate îmbătrânirii. Acestea sunt și mesajele evenimentului organizat în România, subiectele abordate fiind: ‘Sănătatea creierului și îmbătrânirea populației’, dr. Mihai Vasile, medic neurolog, Clinica de Neurologie, Spitalul Universitar de Urgență București, Secretar general, Societatea de Neurologie din România; ‘Excelență, inovație și personalizare în neurologie – Human Brain Project’, dr. Marius Geantă, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină, ‘Barometrul european pentru scleroza multiplă’, Andreea Antonovici, Public Affairs Coordinator, Platforma Europeană pentru Scleroza Multiplă.

În ultimele două decade, au eșuat toate studiile clinice cu medicamente care își propuneau să aducă o îmbunătățire considerabilă pentru pacienții cu boală Alzheimer. S-au cheltuit aproape 80 de miliarde de euro, la nivel mondial, în studii clinice cu molecule care n-au confirmat așteptările și speranțele pacienților și familiilor. Aceeași situație se întâlnește și dacă discutăm despre boala Parkinson sau alte suferințe ale sistemului nervos. Viteza redusă cu care se dezvoltă noile soluții pentru bolile creierului, în comparație cu domeniul oncologiei, de exemplu, se poate explica prin dificultatea suplimentară a înțelegerii mecanismelor de funcționare a creierului. De aceea, Comisia Europeană a decis finanțarea cu 1 miliard de euro, în următorii 10 ani, pentru proiectul Human Brain Project, în intenția de a realiza o descifrare a misterelor structurale și funcționale ale sistemului nervos care să deschidă calea pentru o mai bună înțelegere a modului în care apar bolile, a mijloacelor de prevenție și de tratament.„, Dr. Marius Geantă, Co-Founder Center for Innovation in Medicine

Primul pas pentru prevenirea afecțiunilor neurologice este de a îmbunătați înțelegerea acestor concepte și a importanței sănătății creierului în rândul persoanelor tinere. Aceste afecțiuni au în acest moment metode de prevenire mici, cu toate acestea accentul trebuie pus pe prevenție deoarece un număr tot mai ridicat de persoane vor suferi de astfel de afecțiuni ale creierului și ale sistemului neuromuscular. “Ca societate, este și datoria noastră să avem grijă de persoanele în vârstă cu boli neurologice progresive și să le asigurăm cadrul necesar pentru o calitate a vieții cât mai ridicată, pentru respectarea demnității și asigurarea îngrijirii necesare, iar misiunea APAN România este de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor din țara noastră ce suferă de afecțiuni neurodegenerative (Parkinson, Scleroză Multiplă, Alzheimer etc.) dar și de a ajuta la informarea și educarea pacienților și întregii populații.”, Cristina Vlădău, vicepreședinte APAN România.

Bolile neurodegenerative au o incidență mare, factorul principal de risc fiind vârsta. Cu cât speranța de viață crește, grație evoluției condițiilor de viață și îmbunătățirii performanțelor medicinei, cu atât numărul persoanelor care sunt afectate de boli neurodegenerative este mai mare. Din păcate, în acest moment, nu există intervenții care să vindece sau să stopeze evoluția acestor afecțiuni, ci doar intervenții care ameliorează simptomele, cresc calitatea vieții pacienților și prelungesc supraviețuirea acestora. Societatea de Neurologie din România (SNR) a fost întotdeauna preocupată de ameliorarea îngrijirii pacienților cu boli neurodegenerative din România. De aceea, SNR salută cordial apariția unei asociații care reprezintă această categorie de pacienți și este solidară cu aceasta, angajându-se să caute în continuare soluții pe toate palierele pentru bolnavii cu boala Alzheimer, boala Parkinson, scleroza laterală amiotrofică și alte asemenea afecțiuni.„, prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, viitor președinte al SNR.

Tot cu ocazia Zilei Mondiale a Creierului are loc la nivel european #UnderTheUmbrella, o campanie de conștientizare a afecțiunilor creierului (Brain Disorders Awareness), organizată de Federația Europeană a Asociațiilor Neurologice (EFNA) ce presupune implicarea tuturor pacienților cu astfel de afecțiuni, a prietenilor și familiilor acestora pentru a atrage atenția asupra acestui subiect. Persoane din întreaga lume, inclusiv din România, se fotografiază având ca element comun o umbrelă și mai ales ideea de a-i aduce sub aceeași umbrelă și pe cei apropiați. “Ploaie sau soare? În Europa sau Africa? Australia sau Statele Unite? Nu contează unde ești sau ce vremea este afară! Te invităm să fim împreună sub aceeași umbrelă. Noi, la APAN România, am început deja să ne adunăm pentru tulburările creierului. Ești și tu cu noi? Te provocăm să ni te alături! Tot ceea ce îți trebuie este o umbrelă și un smartphone. Un simplu selfie cu prietenii, familia, colegii sau singuri pe care să-l distribui pe pagina noastră de Facebook (facebook.com/APANRomania). 1 din 3 persoane suferă de tulburări cerebrale. Tu?“, Andreea Antonovici, vicepreședinte APAN România

 

Colaborarea, încurajarea dialogului și implicarea tuturor actorilor sociali pentru un obiectiv comun ‘o viață mai bună’, sunt valori cu care Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative se identifică prin urmare lansarea APAN România, de vineri 22 iulie, are loc ‘La firul ierbii’, un spațiu neconvențional, un centru pentru dezbateri publice și inițiative civice gândit pentru reconectarea comunității. “APAN România crede în importanța dezbaterilor civice pentru evoluția societății și sperăm, ca prin acest prim eveniment, să creem premisele unui dialog între asociațiile de pacienți de la nivel local și național, cadre medicale și autorități pentru a găsi împreună cele mai bune practici de colaborare în beneficiul pacienților cu afecțiuni neurodegenerative.”, Cristina Vlădău, vicepreședinte APAN România.

 

Detalii eveniment:

  • Ziua Mondială a Creierului, eveniment organizat de Federaţia Mondială de Neurologie (WFN) #WorldBrainDay facebook.com/wfneurology
  • Împreună sub umbrelă, campanie de conștientizare afecțiuni creier, campanie organizată de Federația Europeană a Asociațiilor Neurologice (EFNA) #UnderTheUmbrella #BrainDisorderAwareness eu
  • Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România) #APANRomania afectiuni-neurodegenerative.ro
Leave a reply